Fazole adzuki jsou vhodné i ke klíčení

Fazole jsou mnoha vzdělanými a moudrými lidmi považovány za božský dar. Jsou nesmírně výživné a jedná se o jednu z nejcennějších potravin. Kdybychom si všichni skutečně uvědomovali jejich význam, byly by vyvažovány zlatem a plnily by regály obchodů mnohem více, než tisíce druhů uměle vyrobených „pochutin“. V kombinaci s obilovinou jsou plnohodnotnou náhradou masa a obsahují tak všechny potřebné esenciální aminokyseliny dodávané ve stravě. Jejich tvar odpovídá párovému orgánu – ledvinám, a těm také velmi prospívá.
pokrm s klíčky
Podle východních filosofií Ájurvédy a Tradiční čínské medicíny má většina západní populace v nepořádku právě orgánový systém ledvin a to se také projevuje zvýšenou únavou, špatnou odolností vůči stresu, předčasným vypadáváním a šedivěním vlasů, alergiemi, častými infekcemi a dalšími zdravotními problémy. Jistě není náhoda, že fazole mají tento tvar, podobně jako vlašský ořech tvar mozkové tkáně.

Fazole jsou velmi výživnou potravinou

Fazole se namáčí a vaří nejlépe v tlakovém hrnci, ale některé odrůdy lze konzumovat i syrové v podobě naklíčených semen. Jsou to adzuki a mungo. Proces fazole adzuki klíčení je velmi jednoduchý a tato luštěnina vzejde do podoby zhruba milimetr silných klíčků, velmi chutných a především obsahujících množství cenných živin. Klíčící rostlinky využívají koncentrovaného objemu minerálních látek, stopových prvků, vitamínů a enzymů ke svému počátečnímu růstu a proto jsou vynikajícím zdrojem výživy pro lidský organismus.  
miska se salátem

Toho si byli vědomi již lidé ve starověku a klíčení semínek bylo běžnou součástí denního stravovacího režimu. Naklíčené plody pak dodávaly sílu a odolnost organismu, který byl den co den podrobován značné zátěži a fyzické námaze, dříve nemělo lidstvo tolik technických vymožeností a i přesto dokázaly celé civilizace přežít bez úhony a ve zdraví. Naopak současný svět se od těchto principů odvrátil a sužují jej závažné civilizační choroby.